BLOG

Miért érdemes természetes falfestékeket használni?

2021.02.01 16:00

Lakótereink legnagyobb felületeit a falak jelentik, ezért jelentős mértékben meghatározzák annak klímáját. A szobákban a fűtés hatására a levegő kering, ami azt eredményezi, hogy a levegő feltöltődik (ionizálódik). Ebben az elektrosztatikus feltöltődésben segítenek a szintetikus falfestékekben lévő műanyagok, illetve ezek az anyagok párolognak és lehetnek bomlási melléktermékeik is. Ez a jelenség gyakorta tapasztalható pl.: bevásárló központokban is, ahol a levegő a szó legszorosabb értelmében sűrűnek tűnik. Miután az ember hosszabb időt tölt ott, és elhagyja a helyiséget mélyen fellélegzik, úgy érzi, hogy kint „könnyebb” a levegő.

A benti levegő azonban nem szennyezettebb vagy oxigénszegényebb, mint a kinti csak a levegő ionizációja teszi rosszabbá a benti klímát. A levegő statikus feltöltődése a természetes gyanta tartalmú falfestékénél nem alakulhat ki, hiszen ez az ionizáció a műgyanta alapú termékek sajátossága. Nagyon fontos, hogy ne csak felhordáskor ne terheljük magunkat és környezetünket egészséget károsító anyagokkal, hanem később használat közben sem kerüljenek bomlási melléktermékek az életterünkbe.

Milyen természetes falfesték típusok vannak?

A. Mészfesték

A három felsorolt falfesték közül a legismertebb a mészfesték, ami annak köszönhető, hogy régen a mész mindenhol fellelhető volt, illetve, bárhol ki lehetett égetni, ami azt eredményezte, hogy könnyen elterjedt. Napjainkban megszokásból és a kedvező ára miatt keresik az emberek. Emellett fontos megemlíteni, hogy a mészfestékeknek van egy nagy hátránya amellett, hogy csak kismértékben kopásálló. Biztos mindenki tapasztalta, már hogy egy meszes falnak nekidőlve a ruha felvette a fal színét. Továbbá a lúgos kémhatás a pigmentek nagy részét eldegradálja, ami fakó színeket eredményez.

 

B. Agyagfesték

Az agyagfesték a mésszel szemben egy új technológiának számít, ami azt eredményezi, hogy Magyarországon még kevésbé elterjedt ez a természetes festék típus. Ha a tapasztalatok alapján össze kéne foglalni, hogy mi a legnagyobb érv az agyagfestékek mellett, akkor úgy lehetne jellemezni, hogy minden előnnyel rendelkezik, amivel a szintetikus festékek. Magyarán: kiváló fedőképesség, dörzsölésálló, lemosható (könnyen tisztítható), élénk színek elérhetőek és sokkal tartósabb felület eredményez a mészfestékkel szemben.

További információkért az agyagfestékekkel kapcsolatban kattintson ide.

C. Szilikát festék

A szilikát festékek összetételük szerint ásványi festékek, gyakorlatilag homokból vannak. Legnagyabb előnye, hogy kültéren használható, arra kell figyelni, hogy gyakran kevernek a természetes anyagok mellé műgyantát a tapadás és a festék ellenállóságának erősítése végett. Leggyakrabban műemlékek homlokzataihoz szokták használni a szilikát festékeket.

 

D. Más természetes festékek

Értelemszerűen nem 3 féle természetes falfesték található a festékek piacán. A különböző funkciók betöltésére létrejöttek olyan festékek, amelyek az említett anyagok (mész, agyag, szilikát) keverékei, illetve más természetes technológiát vagy anyagok felhasználásával készültek. Például a penészedés eltávolításra is létezik természetes festék, amely egy különleges technológia alkalmazásával működik.

További információkért a penészeltávolítással kapcsolatban kattintson ide.