BLOG

Hogyan tegyük tartóssá/ újítsuk fel kerti bútorainkat?

2021.03.01 14:37

Milyen problémákkal nézünk szembe?

A fa kerti bútor garnitúrák és kiegészítőik, pergolák, kerti padok, fahidak, fa teraszburkolatok, fa járdák, fa székek, fa dohányzó és étkezőasztalok. Napjainkban újra reneszánszukat élik. Ezek azon faszerkezetek közé tartoznak melyek a leginkább ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, esőnek, napfénynek, és a korróziónak. A megszokott szintetikus felületkezelő anyagok nyújtanak legkevésbé tartós, megbízható védelmet. Leperegnek, töredeznek és megöregednek a felületen. Felújításuk nehézkes, a régi rétegeket maradéktalanul el kell távolítanunk, ami sok időbe és pénzbe kerülhet.

 

Mi lehet a megoldás?

Ezen problémák kiküszöbölése érdekében a biopin természetes felületkezelő anyagcsalád a többgenerációs felhasználási tapasztalatok alapján, magas minőségű növényi nyersanyagokból kifejlesztette a kertibútorolajat. A kezelést követően a kerti garnitúrák víztaszítóvá és könnyen kezelhetővé válnak, mozgásuk jelentősen csökken, ezáltal nem repedeznek és peregnek le. A mélyen beszívódott és a kikeményedett olaj tartós, a külső mechanikai sérülések esetén kiváló védelmet biztosít. A kezelt felületek tapintásra kellemes és természetes érzést kölcsönöznek.

 

Milyen fontos szempontokat kell figyelembe venni?

Mivel a kerti bútorok az időjárás által erősen igénybe vett felületek, ezért a felújítás egy idő után elkerülhetetlen, függetlenül attól, hogy természetes vagy szintetikus anyagról van szó. Ezáltal a tartósság mellett, fontos szempont, hogy a felújítás kis ráfordítással egyszerűen, különösebb szaktudás nélkül elvégezhető legyen. Magyarán, ha felszeretnénk újítani a felületet, mert reped, törik, mállik a régi anyag, egy szintetikus anyag esetében a lakkot, vagy festéket el kell távolítanicsiszolással vagy más technikával. A természetes felületkezelők estében a felújítás alkalmával, csak egy új réteget kell felvinnünk. Ez annak köszönhető, hogy a már megszokott anyagok olyanok, mint egy zacskó. Az évek múlásával a fa ledobja magáról a műanyagot, a környezeti hatásoknak köszönhetően, míg a természetes olajok, viaszok, lakkok, lazúrok mélyen beszívódnak a fába táplálják és védik azt. Ezek a felületek megkopnak, nem mennek tönkre, ezáltal sokkal egyszerűbben, bármennyiszer felújíthatóvá és rendkívül tartóssá válnak a természetes anyagok használata által.  ⇒  A témáról bővebben az alábbi blogcikkben olvashattok: „Miért érdemes a természetes anyagokat használni szintetikus anyagokkal szemben?”

Hogyan kezeljük a fa felületek szürkülését?  

A fa kültéri bútorok padlók között sorra jelennek meg a legkülönbözőbb főleg trópusi fából készült termékek. Általában olajozva, de előfordul, hogy kezeletlenül kerül a felhasználóhoz. Ez azt eredményezi, hogy a fa felülete, főleg ha kezeletlen, hamar beszürkül. Az olajozott nem színezett felületek is beszürkülhetnek csak kicsit lassabban, hiszen kizárólag a színezett felületek (pigmentált) védhetik a fát a szürkülés ellen. Egy asztal esetében kisebb, viszont egy teraszpadló estén hatalmas felület is beszürkülhet a napfény okozta hatás által, amit csiszolással lassú, költséges és bonyolult folyamat lehet eltávolítani. Emellett a felület tisztításakor a tapasztalatok szerint az anyag, amivel a szürkülést eltávolítjuk a környezetbe kerül, ezáltal még fontosabb, hogyha lehetőségünk van rá természetet nem károsító anyagokat használjuk. Valamint a mérgező anyagokat kínálgató blogokkal, cikkekkel, házi praktikákat kezeljük fenntartásokkal.

Az 1920-ig visszanyúló szakmai tapasztalatok alapján biopin létrehozott egy természetes szürküléseltávolító, amely a kor követelményeinek megfelelően, a fokozódó UV sugárzás hatására beszürkült kemény és puhafa felületek szürkeségének megszüntetésére és tisztítására használható. Hatóanyaga citrusfélék, a kókuszzsírsav és a természet azonos oxálsav. (Az oxálsav sók formájában fordul elő számos növény levelében, gyökerében és kérgében.) ⇒ További információért kattintson a következő linkre: Biopin szürküléseltávolító.