BLOG

Miért érdemes természetes anyagokat használni szintetikus anyagokkal szemben?

2021.02.17 15:52

Miért érdemes a természetes festékeket használni szintetikus anyagokkal szemben?

Álljunk meg egy pillanatra és gondoljuk végig, hogy mi vesz körbe minket mindennap, milyen légkör, milyen anyagok.

Amikor szintetikus anyagokat használunk a falak, bútorok, lambériák vagy az íróasztalok felfrissítésekor, egy felületet képzünk a fán, a falon, az otthonunkon, ami olyan mintha egy zacskót húznánk ezekre a felületekre. Gondoljunk csak bele, hogy néz ki és milyen a tapintása ezeknek az anyagoknak az elöregedéskor, mintha kemény műanyagot fognánk, ami nem bomlik le, sőt a károsanyag kibocsájtása nem csak a környezetet terhelheti, de az otthonunkat is.

 

Milyen előnyei vannak a természetes festékeknek a felújítás során?

1. Időben és anyagilag is jobban megéri hosszútávon

A legfontosabb érv a természetes festékek használata mellett, a környezetbarát gondolkodásmód mellett az, hogy a már egyszer kezelt felületeket nem kell többet előkezelni. Magyarán, ha felszeretnénk újítani a felületet, mert reped, törik, mállik a régi anyag, egy szintetikus anyag esetében a lakkot, vagy festéket el kell távolítani, csiszolással vagy más technikával. A természetes felületkezelők estében a felújítás alkalmával, csak egy új réteget kell felvinnünk. Ez annak köszönhető, hogy a szintetikus festékek, az előző példával szemléltetve, olyanok, mint egy zacskó. Az évek múlásával a fa ledobja magáról a műanyagot, a környezeti hatásoknak köszönhetően, míg a természetes olajok, viaszok, lakkok, lazúrok mélyen beszívódnak a fába táplálják és védik azt. Ezek a felületek megkopnak, nem mennek tönkre, ezáltal sokkal egyszerűbben, bármennyiszer felújíthatóvá és rendkívül tartóssá válnak a környezetbarát anyagok használata által.

Például van egy parkettázott szobánk, amit természetes olajjal kezeltek 10 évvel ezelőtt, vannak részei, ahol nincs terhelésnek kitéve a felület, például a szekrények alatt. Ezzel szemben, ahol sétálunk vagy gyerekek játszanak idővel megkophat a felültet. Szeretnénk felújítani a parkettát. Környezetbarát festékek használata esetén a parketta tisztítását követően olajozhatóak a kopott részek, anélkül, hogy a szekrényeket el kéne húzni. Magyarán csak a kívánt felületet kell felújítani.

Milyen lenne a folyamat, ha szintetikus festékekkel dolgoznánk?

Ha a parkettánk szintetikus anyaggal lenne kezelve és mi továbbra is azzal akarnánk dolgozni, előszőr ki kéne pakolni a szobát, majd felcsiszolni a régi parkettát, megtisztítani a felületet, alapozni és ezt követően kenhetnénk rá a felületkezelő anyagot.

Összefoglalva, ha hosszútávon szeretnénk megőrizni parkettánk szépségét használjunk természetes olajokat, viaszokat vagy kérjük meg a mesterembert, hogy használja ezeket.

 

2. Hulladékkezelés

A természetes festékek esetén a beszáradt termékmaradványok a háztartási szeméttel elszállíthatóak. Az üres fémdobozt szelektíven gyűjthető, újrahasznosítható.

Egyre több műanyag kerül a környezetünkbe, nem csupán a petpalackok által, hanem a parkettás példában említett szintetikus anyagokkal történő felújítás során is. A felcsiszolt réteg eltávolítása műanyag hulladékot termel, majd a felújítás során használt szintetikus anyagok újabb műanyag kibocsájtást fognak jelenteni. Illetve a szintetikus felületkezelők esetén a hulladékot az erre kihelyezett vagy elkülönített tárolókba kell helyezni, nem a háztartási szemét közé, valamint a dobozok nem újrahasznosíthatóak a beleszáradt szintetikus anyagok miatt.