BLOG

Hogyan kell használni a Biopin és KOS természetes olajokat?

2021.01.06 11:50

olajozas_biopin_blog

#olajozás #hogyanhasználjam #mirehasználjam #kültériolajozás #beltériolajozás #Biopin #blog #olajozunk #természtesotthonkft #orange6 #faolajozás #hogyanolajozzak #hogyanolajozzunk #tippek #trükkök

Az olajozás, mint a legegyszerűbb és legnépszerűbb természetes felületkezelés napjainkban egyre elterjedtebb. Sokféle felhasználási mód ismeretes, hiszen a fafajokból és körülményekből adódóan más-más technikát kell alkalmazni és más-más akár saját technika is kialakítható a szép és természetes felület eléréséhez.

Olaj (impregnáló olaj, keményolaj, munkalapolaj, kertibútorolaj, bútorolaj, teak-olaj, hajóolaj, stb.): növényi olajokból és fenyőgyantákból készül. Elsősorban tömör fa és feldolgozott fa termékek (furnér, rétegelt lemez, stb.), ill. egyéb nedvszívó felület esetén is alkalmazható pl.: mázatlan kerámia.

 

Hogyan kell olajozni?

A felület megfelelő előkészítése (finomcsiszolás, stb.) és nedvszívó képességétől függően kell felhordani vékonyan, egyenletesen. Fontos megjegyezni, hogy az olaj kiemeli a fa szépségét, erezetét, de a csiszolási hibákat is. A felület telítődése és egy vékony fedőréteg a cél. Az első rétegben felhordott és nem beszívódott olajat ecsettel eloszlatjuk. Az ecsetet kitöröljük egy száraz ruhában és félszáraz ecsettel újra áthúzzuk a felületet eloszlatás végett.

Természetesen nagy felületek esetében pl.: parketta, hajópadló rövidszőrű lakkozó hengerrel (szivacshengerrel ne), vassal vagy gumilappal vigyük fel az olajat, padlópolírozó géppel történő pad-ezéssel oszlassuk. Lakkozóhengerrel történő felvitel közbeni eloszlatás és ezáltal bedörzsölés is tökéletes még akkor is ha utána a felületen matt és fényesebb felületek is keletkeznek, mivel a fa nem homogén és így a különböző sűrűségű felületek nem egyformán szívják az olajat. De ettől a felület még tökéletes csak nincs telítve, ezért vannak matt területek.

A második réteg felvitele előtt érdemes a felületfinomítás céljából dörzsilappal (skót-szivacs) finoman átdörzsölni a felületet. Jobb, mint csiszolópapírral, mivel akár milyen finom papírral dolgozunk, mindig vágunk el új rostokat, amit a következő rétegfelvitelnél az olaj meghúzhat. Padlóknál persze a megfelelő finomságú pad-et használjuk.

 

Hogyan vigyem fel a második és harmadik felületet?

A második réteg felvitele hasonlóan történik, és itt már lehet látni, hogy egyre kevesebb a matt terület, kezd a felületünk homogenizálódni, telítődnek a pórusok. A harmadik réteg felvitele előtt a felület finomságától függően használhatjuk a dörzsilapot. A harmadik réteg felvitele után már látszik, hogy eltűnnek a matt felületek és egy homogén selymes lakkszerű felületet kapunk. Ez egy általános leírás, de pl.: munkalapok olajozása esetén, érdemes csak finoman oszlatni és hagyni, hogy a felület megszáradni. Ott nagy az igénybevétel, így minél testesebb a felületünk, annál jobb az eredmény. Kevésbé igénybevett felületek esetén fafajtól függően akár két réteget is kenhetünk. A fontos az, hogy ne töröljük vissza az olajat, ne legyen a felületünk teljesen matt, mert akkor nincs a felületen védelem, nincsenek telítve, lezárva a legfelső rostok.

Néhány fafaj (pl.: eukaliptusz) esetében elfordulhat, hogy a fában lévő magas olaj tartalom miatt kiúszik a fában lévő olaj és foltok formájában jelentkezik. Ezt a rétegenkénti felhordások között biopin hígítóval átdörzsölve eltüntethetjük. Ezt szükség szerint többször megismételhetjük.

 

Hogyan kell kültéren olajozni?

Kültéri olajozásnál (pl.: terasz - teraszolaj) sok esetben a fentieket úgy kell alkalmazni, hogy a felhordásnál a figyelni kell arra, hogy bizonyos fafajok sűrűségüknél fogva nem képesek az olajat beszívni, így ezeknél szükség van a hígításra az első réteg esetén, hogy minél mélyebben beszívódjon a felületbe az olaj és a pigment.