BLOG

Milyen hatása van a növényi hígítóknak a természetes festékekben?

2021.01.06 11:56

Milyen hatása van a növényi hígítóknak a természetes festékekben? [Narancsolaj, citrusterpén, balzsamterpentin, terpentin vagy izoalifát.]

A Biopin cégtől eltérően néhány természetes festékgyártó még napjainkban is előszeretettel használ termékeiben növényi oldószereket, melyeket erdeifenyő gyantából, vagy a citrusfélék héjából állítanak elő. Ilyenek a terpentin, a balzsamterpentin, a balzsamterpentin olaj, a citrusterpén, narancsterpén, narancsolaj, narancshéjolaj, citrushéjolaj, stb.

Ma már tudjuk, hogy ezek lenyelve és bőrrel érintkezve is erősen mérgezőek! Ha bőrrel érintkezik, azonnal le kell mosni, mert még a legtöbb műanyagot is roncsolja, szétmarja. Gőzeik belélegezve szédülést és fejfájást okoznak. Fokozottan allergének, ezért a felhasználás során nem szabadna belélegezni a kellemes illat ellenére sem! Az illatuk kiváló marketing és reklámfogás, de ez senkit ne tévesszen meg. Azok, akik a természetességre és a kellemes illatra hivatkozva nem hívják fel a figyelmet a fokozott veszélyforrásokra, megtévesztik a vásárlóikat. A nem megfelelő információkkal rendelkező felhasználó joggal gondolhatja, hogy nem kell semmilyen védőfelszerelést használnia, mivel természetes oldószer van a felületkezelő anyagban (gondoljunk arra, hogy a kígyóméreg is természetes).

Erősen mérgező voltuk miatt a növényi oldószerek használata óvatosságot igényel. A természetes oldószereken, mint a terpentin, a balzsamterpentin, a citrusterpén, stb., a vizsgálatok alapján az EU és a magyar szabályozások szerint is minimum négy veszélyességi szimbólumot kell feltüntetni!

NÖVÉNYI OLDÓSZEREK kötelező veszélyességi jelölései: NARANCSOLAJ, CITRUSTERPÉN, TERPENTIN, BALZSAMTERPENTIN, STB.

- tűzeszélyes
- akut toxicitás

- bőr, szem és légút irritáció

- szédülés

- ózonrétegre veszélyes
- egyes szervekre nézve mérgező
- veszélyes a környezetre

- vízi toxicitást okoz

 

Mit lehet tudni az izoalifátról miben jobb, mint a természetes oldószerek?

A fizikai körülmények és a faanyag műszaki tulajdonságai egyes esetekben nem teszik lehetővé az oldószer mellőzését. Mióta tudományos kutatások bizonyították a természetes oldószerek nem kívánt káros hatásait a felelős természetes festék gyártók a felhasználók egészségét és érdekeit szemelőt tartva egy a környezet és egészség szempontjából optimális oldószer az izoalifát alkalmazása mellett döntöttek. Ez az oldószer a vizsgálatok alapján a legjobb alternatíva, színtelen, szagtalan és allergiások számára is használható /ez a növényi oldószer tartalmú termékekről nem mondható el/. Elágazó láncú szénhidrogénekből áll, és oldalláncaiknak köszönhetően nem szívódnak be az emberi sejtekbe. Nem rákkeltő, nem mutagén!

A Biopin által használt izoalifát nagy tisztaságú, nem aromás. Gyógyászati tesztek alapján a természetes festékekhez is használt izoalifát mára a klinikai felhasználásban is elterjedt. FDA - engedélyük (Food and Drug Administration - Élelmiszer és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal) révén élelmiszerrel való érintkezésük is megengedett. A Biopin természetes felületkezelő anyagokhoz alkalmazott izoalifát nem káros a környezetre, nem veszélyes a vízi élővilágra sem és nem támogatja a káros földközeli ózon kialakulását, ami a növényi oldószerekről sajnos szintén nem mondható el. A legtöbb felelős természetes festékgyártó cég már tisztában van ezzel és a kockázatot minimálisra csökkentve használja az izoalifátot, mint „ökologikus” oldószert a természet, a környezet és az egészség egyensúlyát figyelembe véve. 


Az izoalifát címkéjén a vizsgálatok alapján az EU és a magyar szabályozások szerint is csak egy veszélyességi szimbólumot fel kell tüntetni! Mivel mára lehetségessé válik így várhatóan a közeljövőben természetes alapanyagokból fogják az izoalifátot is előállítani.